Behandelingen

Plukken
Honden met een plukvacht hebben meestal een zachte, wollige ondervacht, met een bovenlaag van harde, draadachtige haren. Deze laatste, de “plukvacht” moet regelmatig verwijderd worden. Bij het plukken wordt het dode haar met de hand (of een trimmes) weggenomen. Dit gebeurt uiteraard alleen wanneer de vacht plukrijp is. De plukmethode is vrij arbeidsintensief. Vroeger was het de gewoonte om een hond tweemaal per jaar helemaal kort te plukken, tot op zijn “onderwolletje”. Tegenwoordig wordt vaak geadviseerd om de hond te laten strippen (zie “Strippen”). In sommige gevallen is een nabehandeling noodzakelijk. Natrimmen wordt gedaan bij honden die volledig zijn geplukt (dus tot op de ondervacht). Meestal zie je namelijk na enkele weken wat haren en onderwol “uitsteken” en lijkt de hond wat rommelig. Bij het natrimmen worden deze haren dan alsnog verwijderd. We noemen dit ook wel “naplukken” of “nawollen”. Eigenlijk is deze behandeling onontbeerlijk om uw hond er weer superstrak en tiptop uit te laten zien!!

Strippen
Bij strippen wordt, net als bij het plukken, het dode haar verwijderd. Alleen de hoeveelheid en de cyclus zijn anders. Eens per drie à vier maanden (afhankelijk van het ras) wordt de helft van de bovenvacht verwijderd. Deze begint weer te groeien en is na enkele maanden gedeeltelijk aangegroeid. Maar nu worden de “oude” haren (die de vorige keer dus zijn blijven staan) weggeplukt. Wat er dan dus overblijft is een korte, harde bovenvacht. Deze cyclus willen we herhalen. Op deze manier loopt u hond er altijd keurig verzorgt bij, in plaats van de plotseling overgang van heel erg lang naar helemaal kaal. Daar komt bij dat de behandeling op zich niet zo intensief is, dan wanneer zijn complete vacht verwijderd wordt. Ook wordt strippen vaak geadviseerd bij honden die (bijna) geen ondervacht hebben.

Knippen en Scheren 
Knippen en Scheren is het inkorten van de vacht d.m.v. een schaar of tondeuse. Sommige honden worden alleen geknipt. En bij anderen wordt een combinatie van knippen en scheren toegepast.

Effileren 
Effileren betekent letterlijk: uitdunnen. Een effileerschaar heeft aan één of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is, wat bij het knippen met een gewone schaar wel het geval is. Ook kan de overgang van kort naar lang haar op een vloeiende manier verkregen worden, of kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund.

Borstelbeurt 
Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun hond GOED te kammen of te borstelen. Door het formaat of gedrag van de hond, door tijdgebrek of gewoon omdat ze het moeilijk vinden. Het gebeurt nog regelmatig dat er honden binnenkomen die volgens de eigenaar “goed” gekamd zijn, maar waar toch op de, voor ons trimmers, bekende plaatsen klitten zitten; met name in de liezen en de oksels, maar ook achter de oren. Helaas zijn compleet vervilte honden geen uitzondering. Dit kan hele vervelende gevolgen hebben, zoals jeuk en parasieten. Als honden volledig “in de klit” zijn is het een tijdrovend en vooral ook pijnlijk proces om dit te verwijderen. In extreme gevallen is er helaas geen andere mogelijkheid dan de hond te scheren. Om dit te voorkomen kunt u uw hond ook af en toe brengen voor een borstelbeurt. Eventueel doen we het samen, zodat ik u het één en ander uitleg met betrekking tot kammen en borstelen, en dat u het voortaan zelf kunt doen. Uw hond loopt er weer keurig bij, en wanneer hij voor zijn “normale” trimbeurt komt, zal deze minder tijd in beslag nemen. Prettig voor u, én voor uw hond!

Wassen en föhnen
Er zijn kortharige honden die alleen komen om gewassen te worden. Een langharige hond die alleen komt om gewassen te worden moet klitvrij zijn. Meestal worden deze honden eerst uitgeborsteld of gekamd voordat zij in bad gaan. Na het bad worden de honden geföhnd.

Nagels knippen
Nagels knippen zit standaard bij de behandeling in, maar u kunt uiteraard ook apart komen om de nagels te laten knippen. Tussen twee trimbehandelingen door of voor honden die niet bij een trimmer komen.

Vlooien

Het is heel belangrijk om uw hond regelmatig tegen vlooien (en teken) te beschermen. Het is heel onprettig voor uw hond als hij of zij steeds jeuk heeft. De vacht kan lelijk worden en er ontstaan klitten door het krabben. Uw hond kan ook een vlooienallergie hebben, waardoor de huid zo erg geïrriteerd kan raken dat roodheid en kale plekken kunnen ontstaan. De honden kunnen hun huid stuk krabben of bijten en zelfs ziek worden.