Voedingsrichtlijnen

De hoeveelheid voeding die een hond of kat nodig heeft om te voorzien in hun dagelijkse energiebehoeften is sterk afhankelijk van verschillende omstandigheden. De leeftijd, het karakter, omgevingstemperatuur en activiteiten zijn zeer belangrijke factoren die grote invloed hebben op de dagelijkse energiebehoeften van uw huisdier.

Honden

Veel honden eten vaak meer dan goed voor ze is en worden hierdoor te zwaar. In de tabellen hieronder staat een algemene en realistische voedingsrichtlijn. Het is altijd verstandig om de dagelijkse voedingshoeveelheid aan te passen aan de individuele behoeften van uw hond. Zorg er voor dat er altijd vers water beschikbaar is voor uw hond!

Dagelijkse hoeveelheid Dog Lovers Gold -The Original Formula- voor normaal actieve volwassen honden

Dog Lovers Gold droogvoer heeft circa 400 calorieën per 100 gram.
Gewicht van de hond in kg       Gram per dag
5                                                90
10                                              158
15                                              225
20                                              275
25                                              325
30                                              355
35                                              385
40                                              398

Aandachtspunten:
* Wanneer een hond weinig actief is, of overgewicht heeft, en in een verwarmde ruimte van minimaal 15 graden verblijft, kan de normale voedingshoeveelheid, wanneer gewenst, met circa 10% worden verminderd.

* Honden die grotendeels in buitenkennels, of in onverwarmde ruimtes verblijven, kunnen tijdens koude periodes een extra behoefte van 25% tot 100% van de normale hoeveelheid hebben.

* Wanneer een hond lichte tot middelzware beweging krijgt (1 tot circa 2 uur per dag) moet er 10% tot 40% van de normale hoeveelheid extra worden gevoerd. Bij werkhonden die worden getraind (langer dan 2 of 3 uur per dag) kan de extra behoeften 100% tot 300% van de normale hoeveelheid toenemen. Sledehonden in zware training- of wedstrijdomstandigheden kunnen tot 500% extra behoeften hebben.

* Zwangere teven kunnen tot circa de 5de week normale hoeveelheden worden gevoerd. De laatste 4 weken moeten zij 30% tot 60% van de normale hoeveelheid extra worden gevoerd. Zogende teven kunnen 100%, tot in sommige gevallen 400%, van de normale hoeveelheid (afhankelijk van het aantal pups), extra voedingsbehoeften hebben.

* Jonge pups moeten tot circa de helft van hun volwassen gewicht (4 tot 7 maanden) 100% tot 300% van de normale hoeveelheid extra worden gevoerd. Het is verstandig om de pups regelmatig (wekelijks) te wegen en de hoeveelheid voer aan hun huidige gewicht en conditie aan te passen. Halfvolwassen honden tot circa 3/4 van hun volwassen gewicht circa 60% meer dan de normale hoeveelheid. Bijna volwassen honden circa 20% meer dan de normale behoeften van een volwassen hond.

* Wanneer u twijfelt aan het juiste gewicht van uw hond of aan de correcte voedselhoeveelheid voor uw hond, dan is het verstandig om uw dierenarts of een meer ervaren hondenliefhebber hierover te raadplegen.

Katten

De meeste gedomesticeerde katten zijn goed in staat om naar hun behoeften te eten. De zogenaamde Ad libitum voedering (vrije voedingsmethode); dit is dan ook dikwijls de beste manier van voeden. Wanneer u dagelijks een bakje vers voer neerzet en uw kat daarvan naar behoeften laat eten zal het meestal binnen de kortste tijd duidelijk worden hoeveel uw kat nodig heeft. In sommige gevallen echter, wanneer een kat te veel eet en dus overgewicht krijgt, is het raadzaam om afgepaste hoeveelheden voer te geven om zwaarlijvigheid (obesitas) te voorkomen. Het is daarom altijd verstandig om de hoeveelheid voeding op de individuele kat af te stemmen. Hieronder staat een richtlijn van de hoeveelheid Cat Lovers Gold voor normaal actieve katten. Deze richtlijn kan afwijken van de werkelijk behoeften. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater!

Cat Lovers Gold droogvoer heeft circa 416 calorieën per 100 gram
Dagelijkse hoeveelheid Cat Lovers Gold voor normaal actieve volwassen katten:
Gewicht van de kat in kg          Gram Cat Lovers Gold per dag
0.5 – 2.5                                       30 – 60
2.5 – 5                                          60 – 90
5 – 7.5                                          90 – 110
7.5 – 10                                        110 – 130
10 – 12.5                                      130 – 145
12.5 +                                           145 +

(bron: www.dogloversgold.eu)